![]() |
|
Start i po starcie.. - Wersja do druku +- Mrucznik Role Play (https://mrucznik-rp.pl) +-- Dział: Mrucznik Role Play (IP: samp.mrucznik-rp.pl) (https://mrucznik-rp.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Informacje (https://mrucznik-rp.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Start i po starcie.. (/showthread.php?tid=851) |
RE: Start i po starcie.. - InspekcjaGazowa - 07 Grudnia 2025 Dla mechaników więcej pojazdów by się przydało RE: Start i po starcie.. - BartoRQ - 07 Grudnia 2025 wiecej radiowozów RE: Start i po starcie.. - Sons - 07 Grudnia 2025 co mnie ominelo? RE: Start i po starcie.. - Woojtaz_eK - 07 Grudnia 2025 Dodajcie komendę /zmianapracy przy tym `pośredniaku` bez czekania kilku godzin na zmianę pracy dorywczej. Ja np. wybrałem pizzaboya i po chwili żałowałem, że nie magazynier i nie mogłem zmienić od razu. Wrzućcie na forum mapkę z legendą gdzie co jest, bo ciężko się odnaleźć. RE: Start i po starcie.. - WodaWproszku - 07 Grudnia 2025 Mi tam pasuje, nie ma jakiegos mocnego ciśnienia na RP, masz strefy tam sobie można pograć, troche denerwują ogłoszenia - sprzedam klamki no nic. RE: Start i po starcie.. - Wstyd - 08 Grudnia 2025 To tak. Pizzaboy jest mega nie opłacalny, skuterki jeżdzą przeokrutnie wolno i czesto nie zdążam przed tą premią . Mam juz 3 skill a wciaz jest kicha. Praca busiarza / taksówkarza jest również bez sensu. Nie ma tam busów aby kursować tak jak pizza boyem miedzy przestankami, a taxi jest nie potrzebne bo wsyscy na start maja auto . PS: Powinny wrócić wypłaty co 1h dostosowane do Ekonomi tak jak to było wcześniej. Konto Premium, plus domek, plus cos tam i jest wiecej . RE: Start i po starcie.. - Grubens - 08 Grudnia 2025 Generalnie jest fajnie i jest zabawa. Do porawy: Kasa za bankomaty to trochę żart - $60 XD Powinno byc więcej chałup do włamu bo obecnie PD kampi pos miejscówką i ciężko to ogarnąć. RE: Start i po starcie.. - BartoRQ - 08 Grudnia 2025 (08 Grudnia 2025, 16:01)Grubens napisał(a): Generalnie jest fajnie i jest zabawa. potwierdzam czasem sie przycampi ale rzadko bo sie nie chce nam czekac RE: Start i po starcie.. - Niemiec - 08 Grudnia 2025 Wytrychy wielkokrotnego użytku. Bo to jest żart że jeden wytrych na jeden samochód. Przy pierwszym skillu to nwm ile musisz ich zużyć aby samochód buchnąć xD RE: Start i po starcie.. - Mr.A.Official - 08 Grudnia 2025 Pierwsze wrażenia po ~3h gry
Wejście na serwer i pierwsze kroki
Po zalogowaniu pojawia się pytanie, czy chcę, aby support wprowadził mnie do gry. Kliknąłem TAK, ale nic się nie wydarzyło, mimo że administracji online było sporo. Skończyło się na tym, że spróbowałem ogarnąć wszystko sam.
W /pomoc panuje spory bałagan. Część kategorii jest opisana bardzo ogólnikowo, inne okna w ogóle nie działają — np. zakładka od prac po kliknięciu po prostu się zamyka. Dla nowej osoby to pierwszy znak, że ciężko będzie się tu odnaleźć.
Problemy z pracami
Pierwszą „pracą”, którą znalazłem, było coś w stylu dilera broni. Serwer każe wpisać /dolacz, wpisuję i… nic. Zero reakcji.
Dalej błądząc po mapie znalazłem pracę pizzaboya. Nie wiedziałem, że skutery trzeba „zrespawnować”, bo ich zwyczajnie nie było, więc po rozpoczęciu pracy utknąłem w miejscu. Dopiero po kilku minutach jakiś admin zrobił respawn pojazdów i wszystko się pojawiło.
Pierwsza realna pomoc
Po dłuższym czasie gry na serwerze spadł mi z nieba supporter @Norman_Klama, który jako jedyny rzetelnie wprowadził mnie w podstawy. Wyjaśniał jasno, bez spiny i odpowiadał na każde pytanie. Wprowadził mnie też do pracy złodzieja aut i pokazał ukrytą funkcję, która powinna być podstawowa — bo zwykłe /kradnij, które podpowiada czat, nie wystarczy. Trzeba się domyślić użyć komendy /ukradnij , aby uruchomić skrypt pracy o czym gra w ogóle nie informuje.
Pojazd startowy — moim zdaniem do przemyślenia
Trochę dziwne jest to, że na start można wybrać sobie auto, mimo że prawo jazdy wyrabia się dopiero w urzędzie. Efekt jest taki, że po mapie jeżdżą ludzie, którzy rozbijają się o wszystko i kompletnie ignorują przepisy.
Uważam, że lepiej byłoby nie dawać auta na start, a zamiast tego nakierować graczy do pracy dorywczej w niedalekiej odległości, aby każdy mógł po godzince lub 30minutach zarobić na podstawowy transport (rower).
Zachowanie graczy i ogólny chaos
Po 3 godzinach gry stwierdzam, że na serwerze panuje dzicz. Gracze nie ogarniają podstaw RP, odwalają i zwyczajnie uprzykrzają rozgrywkę. Już w ciągu tych kilku godzin spotkały mnie następujące sytuacje:
Kilka propozycji ode mnie
Podsumowanie
Nie oczekuję od gry hard RP, ale w obecnym stanie trudno jest się wciągnąć. Serwer ma potencjał, tylko brakuje stabilnych podstaw, wytłumaczenia zasad i jasnego wprowadzenia gracza na start. Z lekkimi poprawkami mogłoby to wyglądać znacznie lepiej, a nowi gracze nie odbijaliby się po kilku minutach.
Nie zdążyłem sprawdzić wszystkiego, co serwer oferuje, ale po kilku godzinach da się już zauważyć najbardziej rażące problemy. RE: Start i po starcie.. - givemeblik - 09 Grudnia 2025 (08 Grudnia 2025, 20:53)Mr.A.Official napisał(a): Cześć, samo skracanie skrzyżowań itd. to jest element serwera, nie jest to serwer tylko hard rp - jest od tego faktycznie strefa "zielona", która centralizuje się na Market, ale poza tym jest dowolny model jazdy na serwerze co zawsze było jego cześcią, jest to tzw. luźne rp - jeśli zauważyłeś jakieś szczególne naruszenie jakiegoś gracza frakcji policyjnej. To zapraszamy do złożenia zgłoszenia; pojawił się od tego odpowiedni temat na forum; do kogo z czym się zwracać. Co do samego postrzelenia bez powodu jest to szczególne naruszenie za które dziękujemy za grę w naszej organizacji żegnając się. Niestety nie jesteśmy być wszędzie - dlatego na tle współpracy musimy dojść do wszystkich negatywnie rozegranych interakcji ze strony LSPD. RE: Start i po starcie.. - Owerr - 09 Grudnia 2025 Ogarnijcie na cito zmianę pracy a nie czekać 4h. Takie coś powinno być zrobione na już. RE: Start i po starcie.. - Woojtaz_eK - 09 Grudnia 2025 Administracja troche leci w chu.. pełno odwalaczy - składam reporty i zero reakcji. Najlepsi i tak są medycy/policja/san news - duty organizacj, przyjeżdżają frakcyjnym autem i i skaczą jak małpy na magazynie. Policja wpierdala się w graczy samochodem i zero reakcji nawet głupiego przepraszam. Jak nic z tym nie zrobicie to serwer padnie szybciej niż powstał. Ps. Jak sobie nie radzicie z opieką RP i ogarnianiem ludzi to dajcie mi uprawnienia i moment zrobię z tym porządek. RE: Start i po starcie.. - Mr.A.Official - 09 Grudnia 2025 (09 Grudnia 2025, 21:17)Woojtaz_eK napisał(a): Dobrze powiedziane, podpisuje się |