Start i po starcie..
Rozpoczęty przez Ank

43 odpowiedzi w tym temacie
InspekcjaGazowa
Premium

4
7 post 1 temat Dołączył: Lis 2025
07 Grudnia 2025, 15:11 -
Dla mechaników więcej pojazdów by się przydało
BartoRQ
Gracz

0
2 post 0 temat Dołączył: Gru 2025
07 Grudnia 2025, 15:22 -
wiecej radiowozów
Sons
Gracz

2
12 post 0 temat Dołączył: Wrz 2025
07 Grudnia 2025, 15:25 -
co mnie ominelo?
Woojtaz_eK
Premium

4
07 Grudnia 2025, 16:29 -
Dodajcie komendę /zmianapracy przy tym `pośredniaku` bez czekania kilku godzin na zmianę pracy dorywczej. Ja np. wybrałem pizzaboya i po chwili żałowałem, że nie magazynier i nie mogłem zmienić od razu.
Wrzućcie na forum mapkę z legendą gdzie co jest, bo ciężko się odnaleźć.
WodaWproszku
Premium

1
3 post 1 temat Dołączył: Gru 2025
07 Grudnia 2025, 23:19 -
Mi tam pasuje, nie ma jakiegos mocnego ciśnienia na RP, masz strefy tam sobie można pograć, troche denerwują ogłoszenia - sprzedam klamki no nic.
Wstyd
Premium

0
Nick SAMP: Oliver Serele
08 Grudnia 2025, 12:35 -
To tak. Pizzaboy jest mega nie opłacalny, skuterki jeżdzą przeokrutnie wolno i czesto nie zdążam przed tą premią . Mam juz 3 skill a wciaz jest kicha.
Praca busiarza / taksówkarza jest również bez sensu. Nie ma tam busów aby kursować tak jak pizza boyem miedzy przestankami, a taxi jest nie potrzebne bo wsyscy na start maja auto .

PS:

Powinny wrócić wypłaty co 1h dostosowane do Ekonomi tak jak to było wcześniej. Konto Premium, plus domek, plus cos tam i jest wiecej .
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08 Grudnia 2025, 12:36 przez Wstyd.
Grubens
Gracz

0
1 post 0 temat Dołączył: Lis 2025
08 Grudnia 2025, 16:01 -
Generalnie jest fajnie i jest zabawa.

Do porawy:

Kasa za bankomaty to trochę żart - $60 XD
Powinno byc więcej chałup do włamu bo obecnie PD kampi pos miejscówką i ciężko to ogarnąć.
BartoRQ
Gracz

0
08 Grudnia 2025, 16:35 -
(08 Grudnia 2025, 16:01)Grubens napisał(a): Generalnie jest fajnie i jest zabawa.

Do porawy:

Kasa za bankomaty to trochę żart - $60 XD
Powinno byc więcej chałup do włamu bo obecnie PD kampi pos miejscówką i ciężko to ogarnąć.

potwierdzam czasem sie przycampi ale rzadko bo sie nie chce nam czekac
Niemiec
Gracz

3
6 post 0 temat Dołączył: Lis 2025
08 Grudnia 2025, 17:40 -
Wytrychy wielkokrotnego użytku. Bo to jest żart że jeden wytrych na jeden samochód. Przy pierwszym skillu to nwm ile musisz ich zużyć aby samochód buchnąć xD
Mr.A.Official
Gracz

7
6 post 0 temat Dołączył: Gru 2025
08 Grudnia 2025, 20:53 -
Pierwsze wrażenia po ~3h gry
Wejście na serwer i pierwsze kroki
Po zalogowaniu pojawia się pytanie, czy chcę, aby support wprowadził mnie do gry. Kliknąłem TAK, ale nic się nie wydarzyło, mimo że administracji online było sporo. Skończyło się na tym, że spróbowałem ogarnąć wszystko sam.
W /pomoc panuje spory bałagan. Część kategorii jest opisana bardzo ogólnikowo, inne okna w ogóle nie działają — np. zakładka od prac po kliknięciu po prostu się zamyka. Dla nowej osoby to pierwszy znak, że ciężko będzie się tu odnaleźć. 
Problemy z pracami
Pierwszą „pracą”, którą znalazłem, było coś w stylu dilera broni. Serwer każe wpisać /dolacz, wpisuję i… nic. Zero reakcji.
Dalej błądząc po mapie znalazłem pracę pizzaboya. Nie wiedziałem, że skutery trzeba „zrespawnować”, bo ich zwyczajnie nie było, więc po rozpoczęciu pracy utknąłem w miejscu. Dopiero po kilku minutach jakiś admin zrobił respawn pojazdów i wszystko się pojawiło.
Pierwsza realna pomoc
Po dłuższym czasie gry na serwerze spadł mi z nieba supporter @Norman_Klama, który jako jedyny rzetelnie wprowadził mnie w podstawy. Wyjaśniał jasno, bez spiny i odpowiadał na każde pytanie. Wprowadził mnie też do pracy złodzieja aut i pokazał ukrytą funkcję, która powinna być podstawowa — bo zwykłe /kradnij, które podpowiada czat, nie wystarczy. Trzeba się domyślić użyć komendy /ukradnij , aby uruchomić skrypt pracy o czym gra w ogóle nie informuje.
Pojazd startowy — moim zdaniem do przemyślenia
Trochę dziwne jest to, że na start można wybrać sobie auto, mimo że prawo jazdy wyrabia się dopiero w urzędzie. Efekt jest taki, że po mapie jeżdżą ludzie, którzy rozbijają się o wszystko i kompletnie ignorują przepisy.
Uważam, że lepiej byłoby nie dawać auta na start, a zamiast tego nakierować graczy do pracy dorywczej w niedalekiej odległości, aby każdy mógł po godzince lub 30minutach zarobić na podstawowy transport (rower).
Zachowanie graczy i ogólny chaos
Po 3 godzinach gry stwierdzam, że na serwerze panuje dzicz. Gracze nie ogarniają podstaw RP, odwalają i zwyczajnie uprzykrzają rozgrywkę. Już w ciągu tych kilku godzin spotkały mnie następujące sytuacje:
  • Ogólny chaos — każdy biega we wszystkie strony jak mrówki. Próg wejścia do rozgrywki jest niezrozumiały i ciężki, a serwer nie tłumaczy podstawowych funkcji. Przykład: po wejściu do sklepu widzę pusty interior i musiałem się domyślać, że aby coś kupić, trzeba wpisać /kup.
  • Po ulicach zapierdalają pojazdy, kompletnie nie stosując się do przepisów. Większość graczy skraca zakręty i skrzyżowania, celowo zderza się czołowo lub przejeżdża innych graczy.
  • Większość nie ogarnia RP. Przykład: trzech typków wbija na sprincie do lokalu z żarciem i rzuca tekstem typu „Dawaj 3 kebaby kurwa”. W tej samej restauracji jakiś gracz za ladą jeździł Sanchezem po ścianach...
  • Gdy próbowałem normalnie odnaleźć się na serwerze, spacerując chodnikiem, kilkukrotnie ktoś podjeżdżał autem tuż obok mnie, rzucał „jeb się cwelu”, po czym odjeżdżał. Raz trafiłem na sytuację, w której gracz potrącił mnie samochodem, wysiadł i rzucił tylko „wyjebać ci?”.
  • Gracze z frakcji LSPD w ogóle nie grają RP. Cały czas jeżdżą po mieście na bombach i skracają skrzyżowania. Kiedy przebiegłem przez jezdnię, nadjeżdżający radiowóz we mnie wjechał, po czym policjant wysiadł z auta, odpalił we mnie serię z MP5, doprowadzając moją postać do statusu nieprzytomności, wsiadł z powrotem do radiowozu i odjechał — bez słowa.
  • Miałem też sytuację po nieudanej próbie kradzieży auta: odbiegłem na róg budynku, a nagle znikąd pojawił się radiowóz, który zajechał mi drogę, i wyskoczyło dwóch funkcjonariuszy. Próbowałem zagrać IC, ale zanim zdążyłem cokolwiek napisać, policjant wymusił interakcję, od razu mnie skuł i wkleił gotowe kwestię rp na czat (masz prawo zachować milczenie bla bla bla). Bez jakiejkolwiek gry IC przewiózł mnie na komisariat, wjebał za kartki i wyszedł z budynku.
  • Pomimo sporej liczby administratorów nie zauważyłem większej aktywności z ich strony. Zdecydowana większość moich raportów została zignorowana. Kiedy napisałem do admina wyższego poziomu o pomoc związaną z systemem pracy, dostałem odpowiedź „Nie wiem XD”. Jeden admin zaprzecza istnieniu danej funkcji, a kolejny twierdzi coś zupełnie odwrotnego...

Kilka propozycji ode mnie
  1. Przebudować / naprawić /pomoc. (Dla prostszego wprowadzenia na serwer - mniej zawracania gitary administratorom).
  2. Wzmóc reakcję supportu na graczy którzy uprzykrzają rozrywkę. (Wystarczy pokręcić się 5min w okolicy market). 
  3. Sprawdzić administrację pod kątem wiedzy na temat serwera i podstawowych funkcji.
  4. Zwrócić uwagę na poziom gry RP graczy LSPD.
  5. Usunąć pojazdy na start (mniejsza częstotliwość odwalaczy)
    Startowe pojazdy zastąpić np. komunikacją miejską (BUS - skrypt/bot, TAXI - gracze IC)
    Wymusić na graczach aby skupili się na początku na prostej dorywczej pracy bez wymagań (aby zarobili na podstawowy środek transportu np. rower, oraz fundusze na wyrobienie uprawnien/dokumentów. Przez to gracze zostaną wprowadzeni w podstawy RP/IC).
  6. Poprawić imersję - Aby gracze musieli zdawać prawo jazdy, żeby mogli prowadzić auta.
    Ograniczyć ogólnodostępne ogłoszenia "Sprzedam klame", "wynajmij cichego zabójcę". 
  7. Dodać możliwość płatności kartą, bo obecnie trzeba nosić gotówkę w kieszeni przy każdej pierdole.
  8. Przebudować system respawnu pojazdów od prac dorywczych
    Każdy gracz po rozpoczęciu pracy powinien otrzymać przypisany pojazd do postaci (np. w taki sposób, że po zaczęciu pracy - serwer dopiero respiłby jeden pojazd na parkingu przypisany do gracza).
  9. Dodać nieograniczone paliwo do pojazdów służbowych (aby gracze nie wykorzystywali ich w celach prywatnych wykonywać unspawn po określonym czasie)
    Lub do pkt.1 - przypomnieć/wytłumaczyć w jaki sposób i gdzie zatankować pojazd. (chociażby żeby zleceniodawca - NPC; przypominał nam o zwracaniu uwagi na stan paliwa, lub konieczności zatankowania w przypadku pustego zbiornika, na koszt firmy).

Podsumowanie
Nie oczekuję od gry hard RP, ale w obecnym stanie trudno jest się wciągnąć. Serwer ma potencjał, tylko brakuje stabilnych podstaw, wytłumaczenia zasad i jasnego wprowadzenia gracza na start. Z lekkimi poprawkami mogłoby to wyglądać znacznie lepiej, a nowi gracze nie odbijaliby się po kilku minutach.
Nie zdążyłem sprawdzić wszystkiego, co serwer oferuje, ale po kilku godzinach da się już zauważyć najbardziej rażące problemy.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08 Grudnia 2025, 20:59 przez Mr.A.Official. Powód edycji: błędy stylistyczne
givemeblik
Gracz

7
34 post 6 temat Dołączył: Wrz 2025
09 Grudnia 2025, 11:09 -
(08 Grudnia 2025, 20:53)Mr.A.Official napisał(a):
  • Gracze z frakcji LSPD w ogóle nie grają RP. Cały czas jeżdżą po mieście na bombach i skracają skrzyżowania. Kiedy przebiegłem przez jezdnię, 

Cześć, samo skracanie skrzyżowań itd. to jest element serwera, nie jest to serwer tylko hard rp - jest od tego faktycznie strefa "zielona", która centralizuje się na Market, ale poza tym jest dowolny model jazdy na serwerze co zawsze było jego cześcią, jest to tzw. luźne rp - jeśli zauważyłeś jakieś szczególne naruszenie jakiegoś gracza frakcji policyjnej. To zapraszamy do złożenia zgłoszenia; pojawił się od tego odpowiedni temat na forum; do kogo z czym się zwracać. 
Co do samego postrzelenia bez powodu jest to szczególne naruszenie za które dziękujemy za grę w naszej organizacji żegnając się.
Niestety nie jesteśmy być wszędzie - dlatego na tle współpracy musimy dojść do wszystkich negatywnie rozegranych interakcji ze strony LSPD.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 09 Grudnia 2025, 11:11 przez givemeblik.
Owerr
Gracz

0
1 post 0 temat Dołączył: Gru 2025
09 Grudnia 2025, 18:40 -
Ogarnijcie na cito zmianę pracy a nie czekać 4h. Takie coś powinno być zrobione na już.
Woojtaz_eK
Premium

4
09 Grudnia 2025, 21:17 -

Administracja troche leci w chu.. pełno odwalaczy - składam reporty i zero reakcji.
Najlepsi i tak są medycy/policja/san news - duty organizacj, przyjeżdżają frakcyjnym autem i i skaczą jak małpy na magazynie. Policja wpierdala się w graczy samochodem i zero reakcji nawet głupiego przepraszam. Jak nic z tym nie zrobicie to serwer padnie szybciej niż powstał.
Ps. Jak sobie nie radzicie z opieką RP i ogarnianiem ludzi to dajcie mi uprawnienia i moment zrobię z tym porządek.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 09 Grudnia 2025, 21:19 przez Woojtaz_eK.
Mr.A.Official
Gracz

7
6 post 0 temat Dołączył: Gru 2025
09 Grudnia 2025, 21:24 -
(09 Grudnia 2025, 21:17)Woojtaz_eK napisał(a):
Administracja troche leci w chu.. pełno odwalaczy - składam reporty i zero reakcji.
Najlepsi i tak są medycy/policja/san news - duty organizacj, przyjeżdżają frakcyjnym autem i i skaczą jak małpy na magazynie. Policja wpierdala się w graczy samochodem i zero reakcji nawet głupiego przepraszam. Jak nic z tym nie zrobicie to serwer padnie szybciej niż powstał.
Ps. Jak sobie nie radzicie z opieką RP i ogarnianiem ludzi to dajcie mi uprawnienia i moment zrobię z tym porządek.

Dobrze powiedziane, podpisuje się

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: klops, 115 gości