Witam wszystkich!
Tak, postanowiłem wznowić pracę nad (owianą już różnymi legendami, głównie szkalującymi moje nierupstwo xD) mapą 3.0. (*szok*)
Swoje wywody podzieliłem na fragmenty by lepiej się czytało
Skrócona historia prac nad mapką, motywy stworzenia 3.0:
Postanowiłem, że kiedyś to 3.0 zrobić trzeba, nie można już dłużj pracować na starym i dobrym GF'ie, ponieważ nie spełnia on moich wymagań i jest po prostu zbyt przestarzały. Nie oszukujmy się, od powstania mapy 2.4 do SAMP'a wprowadzono ogrom nowości a i ja sam podniosłem swe umiejętności w programowaniu pawn i nie tylko. By w pełni wykorzystać przyswojoną wiedzę oraz nowe możliwości, trzeba stworzyć mapę, która będzie ulepszana bez większych problemów, optymalną, będzie posiadać przejrzysty kod oraz będzie elastyczna we wprowadzaniu zmian. Mapę tą muszę też znać na wylot by móc kodzić bez obaw o to, że coś się zbuguje/zepsuje i wykorzystywać w pełni potencjał mapki. Również przy tworzeniu jej, trzeba uwzględnić możliwość edycji lub dodawania nowości przez innych skrypterów, przy możliwie jak najmniejszym udostępnianiu głównego kodu. Aby zrealizować wszystkie z wymienionych warunków widziałem 2 możliwości: przebudować obecną mapę i stworzyć 2.5, lub stworzyć od podstaw 3.0. Na początku wybrałem opcję 2, lecz niestety, nie zostało to zrealizowane (pomijając przyczyny). Zdecydowałem się więc ulepszać 2.4 by dą????yć do całkowitej przebudowy kodu i wydania wersji 2.5. Jednak po nagłym przypływie chęci, stwierdziłem, że muszą nadejść poważne zmiany i nie można w nieskończonośćpolerować' mapki 2.4. Decyzję o napisaniu 3.0 podjąłem parę tygodni temu. Na początku stwierdziłem, iż pracę nad 3.0 będą owiane tajemnicą i nie ujawnię ich przed graczami, jednak po rozważniu plusów i minusów kodzenia incognito, podjąłem decyzję o podzieleniu się z wami tąsensacją'. Uznałem takżee, że poprzednie ukrywanie postępów w 3.0 takżee było błędnym zagraniem i teraz dzielić się będę prawie wszystkimi informacjami dotyczącymi 3.0 (oprócz dokładnego opisu systemów, ze względu na możliwość kradzieży pomysłów).
Przebieg prac nad 3.0:
Co zostało zrobione:
- Obsługa baz danych, funkcje ułatwiające do interakcję z nimi
- Logowanie i rejestracja konta
- Czaty lokalne IC
- Czaty lokalne OOC
- Standaryzacja wiadomości wysyłanych do gracza
- Podział mapy na moduły
- Stworzenie wstępnego wzoru modułu mapy
- Stworzenie wstępnego zarysu systemów mapy
- Stworzenie wstępnego opisu systemów mapy
W trakcie pracy:
- System aut
- System frakcje publicznych i porządkowych, wydziały frakcji
Co następnie będzie robione:
- Spawn i skiny
- System organizacji przestępczych
FAQ:
- Kiedy 3.0 ?
Niestety nie ma określonego terminu ponieważ rzeczy, które trzeba zrobić: raz ż jest ich dużo a dwa, wszystkie pomysły do realizacji mogą nie ulec zmianom i na listę systemów w 3.0 trafi coś nowego, coś się zmieni itd. Jednak pewne jest to, że 3.0 nie ukaż się lada dzień po tym temacie, będzie to co najmniej kilku lub kilkunastomiesięczne przedsięwzięcie, najprawdopodobniej coś koło roku. - Czy będzie czystka?
Możliwe, że będą pewne zmiany w gospodarce serwera. Ale to jak to będzie wyglądało, jeszcze nie jest pewne. . Po za tym czystka ta jest bardzo odległa w czasie, ponieważ zostanie wprowadzona dopiero po wydaniu mapy 3.0 w pełni stabilnej, przetestowanej i bez bugów. - Wcześniej też ogłaszałeś 3.0 i nic z tego nie wyszło, czemu mamy ci wierzyć teraz?
Wcześniej kryłem się z postępami 3.0, nie brałem tak na prawdę odpowiedzialności za tą mapkę i nie wkładałem w niej pracy. To była tylko idea, teraz prace nad tą mapką są już czymś realnym. Informując was o zmianach oraz tym, co się dzieje, macie szansę sami stwierdzić, czy 3.0 powstanie, czy też to znowu obiecywanie gruszek na wierzbie. Postanowiłem włożyć w ten projekt więcej niż tylkojak mi się zachcę to siądę do 3.0 i napiszę jakiś kod". Wziąłem się za to na poważnie i nie zamierzam spocząć, póki nie skończę. Może brzmi to zbyt patetycznie, ale taki jest mój zamiar. - Mam KP na obecnej mapie, czy zostanie mi ono po czystce?
W 3.0 zostanie wprowadzony system Mrucznik Coin'sów. Będzie to waluta na serwerze za którą można będzie nabyć różne przedmioty/możliwości/usługi premium. Ci którzy posiadają KP, otrzymają równowartość swojego KP w Mrucznik Coinsach (Jeżli miałeś KP 3 otrzymasz ilość MC'ków jaką mógłbyś kupić za 50zł (cena KP lvl 3)) - Czy wprowadzicie płatność SMS?
Tak. Mrucznik Coins'y bedzie można kupić zarówno SMS jak i przelewem lub poprzez paypal. Możliwe ż zwiążmy się z jakąś firmą obsługującą płatności.
Dyskusja na temat 3.0:
Ogarnięci tą zaiste wspaniałą wiadomością, na pewno zechcecie przedyskutować z innymi graczami szansę powodzenia tego przedsięwzięcia, czy też użyczyć mnie sprośnym hejtem, tak więc udostępniam wam takową możliwość w tym temacie.